je bent hier: > home > vraag en antwoord

(W)etenswaardigheden

Op deze kaarten vind je de meest uiteenlopende vragen over onze GoPure chips. Voor het antwoord: klik op een vraag. Bekijk de vragen per kaart of klik op een letter uit het alfabet.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 • A

  Aardappelhoofdstad

  Waarom heet Emmeloord 'de' Aardappelhoofdstad van de wereld?

  De kwaliteit van de Nederlandse pootaardappel is wereldwijd bekend. Dat is niet alleen te danken aan de goede gronden en het gematigde zeeklimaat, maar vooral ook door de deskundigheid van onze telers. Veel belangrijke aardappelactiviteiten vinden plaats in de Noordoostpolder. Omdat Emmeloord daar als grootste plaats het middelpunt vormt, heeft hij de erenaam van Aardappelhoofdstad gekregen.

  Aardappelras

  Welke aardappelen komen voor GoPure in aanmerking?

  Allereerst moeten het biologische aardappelen zijn. Daarnaast willen we kunnen kiezen uit de beste soorten waarmee we de lekkerste chips kunnen maken, zoals bijvoorbeeld Lady Rosetta, Pirol en Markies. De keuze voor een bepaalde aardappelsoort maken we niet alleen. Voor die beslissing werken we nauw samen met onze telers.

  Allergeen

  Hoe zit het met allergenen in GoPure chips?

  Alle onze producten zijn allergeenvrij.

 • B

  Bieten

  Wat voor bieten gaan er in de groentechips?

  Voor onze groentechips gebruiken we de bekende rode biet die ook in de Nederlandse keuken wordt gebruikt. In groentechips zijn deze stukjes gebakken biet lekker vanwege hun zachtzoete smaak, maar ook vanwege hun smeuïge structuur. Behalve de rode biet kun je in onze groentechips ook de gele en witte variant tegenkomen. Allemaal familie, dus allemaal even lekker!

  Bataat

  In groentechips zit bataat. Wat is dat precies?

  bataat

  Bataat staat ook wel bekend als ‘zoete aardappel’. De opvallende zoete smaak ervan en de verschillende bereidingsmogelijkheden zijn al ontdekt rond het jaar 1500. Bataat wordt sindsdien voornamelijk geproduceerd en geconsumeerd in Zuid- en Midden-Amerika. Bataat wordt op grote schaal (nog) niet lokaal geteeld en moet dus uit het buitenland gehaald worden.

 • C

  Certificaat

  Als je biologisch producten maakt, heb je toch certificaten nodig?

  Dat klopt als een bus. Je moet als producent kunnen bewijzen dat wat je maakt en verkoopt, ook daadwerkelijk aan de biologische eisen voldoet. Het Skal-logo dat je op onze verpakkingen en op deze site tegenkomt, geeft die waarborg. Hierdoor kun je ervan op aan dat onze biologisch producten écht biologisch zijn. Skal houdt toezicht in opdracht van het Ministerie van EZ.

 • D

  Duidelijkheid

  Hoe weet ik wat er in de chips zit?

  Weten wat je eet vinden we bij GoPure net zo belangrijk als de smaak. Daarom lees je op onze verpakkingen duidelijk welke grondstoffen in onze chips zitten. Heb je daarover desondanks nog wat te vragen, aarzel dan niet. We zijn ervoor ze te beantwoorden!

 • E

  Engels

  Zowel de naam als de slogan van GoPure zijn in het Engels. Is dat bewust gedaan?

  Jazeker. GoPure verkopen we namelijk ook over de grens, zoals in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. Het gebruik van de Engelse taal ligt dan voor de hand: die taal spreekt nagenoeg iedereen wel voldoende om onze boodschap te begrijpen.

 • F

  Fabrieksbezoek

  Ik zou graag eens een kijkje nemen in de fabriek. Kan dat?

  Helaas moeten we je teleurstellen. Dat komt door de regels rond veiligheid en hygiëne die we in onze fabriek moeten respecteren.

 • G

  Gluten

  Zitten er gluten in GoPure chips?

  Nee, onze producten zijn vrij van gluten. In onze fabriek worden ook geen glutenhoudende grondstoffen gebruikt.

  GoPure

  Waarom de naam GoPure?

  Vrij vertaald betekent de naam GoPure: ‘ga voor natuurlijk’. Daarmee bedoelen we dat onze producten zo dicht mogelijk liggen bij wat de natuur ons geeft. GoPure staat ook voor de aanpak van ons bedrijf: recht door zee en open. Dus bijvoorbeeld vertellen waar je je ingrediënten vandaan haalt.

 • H

  Houdbaarheid

  Hoe lang kan ik GoPure bewaren?

  Vanaf het moment dat GoPure chips de fabriek uitkomt, kun je er gerust van uitgaan dat ze zeven maanden (voor groentechips) en negen maanden (voor aardappelchips) lekker en krokant blijven. En dat met slechts een toevoeging van wat zout of biologische kruiden. Dus ja: je kunt onze chips heel lang bewaren. De vraag is alleen of jij zo lang kunt wachten een zak onaangeroerd te laten!

 • I

  Ingrediënten

  Waar komen de aardappelen en groente vandaan?

  GoPure wordt gemaakt van de beste biologische ingrediënten die we bij voorkeur lokaal inkopen. Wanneer een ingrediënt op een bepaald moment niet in de buurt aanwezig is, zijn we aangewezen op andere teeltgebieden, ook in de ons omringende landen. Zo kunnen we de hoge kwaliteit van onze lekkere chips toch blijven waarborgen.

 • J

  Jij / wij

  Ik heb een vraag /een suggestie.

  Wees welkom. Uiteindelijk maken we onze chips voor jou. Dus staan we open voor je vragen en suggesties. Het makkelijkste is even een berichtje te e-mailen. Je hoort dan snel van ons!

 • K

  Kruiden

  Wat voor kruiden gaan er in de chips?

  GoPure chips zijn er in heel wat verschillende smaken. Die smaakvarianties bereiken we door kruidenextracten of smaakaroma’s toe te voegen. Al deze toevoegingen zijn net als onze aardappelen en groenten van biologische komaf, en dus puur natuur.

 • L

  Lokaal

  Komen alle aardappelen en groenten uit de Noordoostpolder?

  De filosofie achter GoPure is om bij voorkeur ingrediënten van lokale telers in te kopen. Vaak lukt dat, maar niet altijd. Dat heeft te maken heeft met de kwaliteit van de oogst, maar ook met de beschikbaarheid van ingrediënten. Voor bijvoorbeeld bataat moeten we echt in het buitenland zijn. Maar bij alles wat we doen, maken we altijd dezelfde zorgvuldige afweging: bij voorkeur en indien mogelijk lokaal.

 • M

  Mensen

  Wie zijn de mensen op de foto’s op de verpakking? Werken die echt bij GoPure?

  De mensen op de foto’s zijn modellen. Onze eigen medewerkers hoefden niet zo nodig op de foto. ‘Laat ons maar mooie chips maken!’, was de algemene opinie.

 • N

  Natural crunch

  Op de zak staat dat GoPure chips ‘natural crunch’ wordt gebakken. Is dat bakken in een frituur met de hand?

  Die vergelijking gaat iets te ver. Natural crunch staat vooral voor het ambachtelijke karakter van het proces. In plaats van lopende bandwerk, worden onze chips in kleine partijen gebakken. Is een partij klaar, dan pas volgt een nieuwe. Natural crunch staat ook voor een natuurlijke vorm en structuur: alle chips zijn anders.

  Niet tevreden?

  Wat moet ik doen als ik een klacht heb?

  We doen er alles aan om de lekkerste, biologische chips te maken. Mocht er toch iets niet helemaal naar je zin zijn, stuur ons dan gewoon even een e-mailtje. We komen daar dan snel op terug!

  Noordoostpolder

  Waarom hebben jullie gekozen voor de Noordoostpolder?

  Veel belangrijke aardappelactiviteiten vinden plaats in de Noordoostpolder. Daarom was het niet meer dan logisch om in het centrum een vestigingsplaats voor onze fabriek te zoeken. Zo hebben we onze grondstoffen en telers dichtbij. De Noordoostpolder ligt ook gunstig ten opzichte van de rest van Noordwest-Europa: ons afzetgebied.

 • O

  Olie

  Als chips biologisch zijn, is de olie dat dan ook?

  Inderdaad. Voor het bakken van onze chips gebruiken we uitsluitend biologische zonnebloemolie.

  Organic

  Op de verpakking staat ‘bio organic’. Graag een vertaling.

  Organic is het Engelstalige begrip voor wat we in Nederland biologisch noemen. Het feit dat we voor een Engelse term kiezen, heeft te maken met de verkoop van GoPure in verschillende landen.

  Oogst

  Hoe bereik je een goede oogst voor jullie aardappelchips?

  Vooraf maken we afspraken met telers in de buurt over het aardappelras en verwachte oogsttijd. De telers hebben een geweldige ervaring om er binnen alle menselijke mogelijkheden een fantastische oogst van te maken. Uiteraard zijn ook zij afhankelijk van het weer. Dat maakt het elke keer weer spannend, qua oogst, maar ook heel leuk. Als de oogst goed is, is dat een feestje voor hen en voor ons.

 • P

  Pastinaak

  Wat is pastinaak?

  pastinaak

  Pastinaak is een groente die al bij de oude Romeinen op tafel stond. Lange tijd stond ze als vergeten te boek in de Nederlandse keuken, maar daarin komt verandering. Net als de winterwortel kan witte pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten en heeft ze een fijne smaak. Wij gebruiken de pastinaak graag voor onze groentechips.

 • Q

 • R

  Recepten

  Wie bedenkt de smaken en recepten voor GoPure chips?

  De recepten voor onze chips worden door onze mensen zelf samengesteld. Soms zijn de ideeën gebaseerd op traditionele recepten, anders zijn het eigentijdse varianten. Centraal staat het behoud van de natuurlijke smaak. Niet voor niets: GoPure!

  Reclame-artikelen

  Hebben jullie ook stickers of pennen?

  Jammer genoeg voor jou kunnen wij je daar niet aan helpen. Je moet begrijpen dat we bewust kiezen voor een puur en natuurlijk product. Daarom willen we in onze reclame ook zo dicht mogelijk bij dat natuurlijke blijven. Het geven van informatie op een beursstand en op onze website doen we dus wel, maar het weggeven van gadgets niet. GoPure wil de eenvoud bewaren.

 • S

  Schil

  Waarom is de schil bij sommige chips meegebakken?

  Bij onze handcooked chips en groentechips zit de schil er nog om als we ze in kleine schijfjes snijden en daarna bakken. We doen dat heel bewust. Vlak onder de schil zit veel smaak verborgen. Daarnaast geeft het onze chips die ongeëvenaarde krokante bite.

  Skal

  Op de chipszak staat een Skal logo. Waar staat dat voor?

  Skal is een keurmerk voor de betrouwbaarheid van biologische producten. Zo kun je ervan op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. Skal houdt toezicht in opdracht van het Ministerie van EZ.

  Spreekbeurt

  Kan ik informatie voor mijn spreekbeurt aanvragen?

  Maar natuurlijk, leuk zelfs! Stuur ons een lijstje met wat je wilt weten, dan sturen wij je de gevraagde antwoorden/informatie toe. Wij verheugen ons op je vragen!

 • T

  Telers

  Hoe ziet GoPure de samenwerking met telers?

  Vanuit de gedachte ‘samen sterker’ werkt GoPure nauw samen met telers van biologische producten. Daarbij gaat het niet alleen om het afstemmen van wensen en het aanvullen van elkaars kennis. Minstens zo belangrijk is de gedeelde passie om te werken aan het lekkerste product voor de consument. Ook met de biologische speciaalzaken onderhoudt GoPure om diezelfde reden een hartelijke band.

 • U

  Uitdenken

  Zijn jullie momenteel ook nieuwe smaken aan het uitdenken?

  Nieuwe dingen uitdenken hoort bij ons vak: hierdoor willen we onze producten nog beter en lekkerder maken. Uiteraard horen daar ook nieuwe smaken bij. Iedereen bij GoPure kan ineens met ‘HET IDEE’ komen. We delen daarin echt een passie met elkaar. Zodra we wat nieuws hebben, laten we dat natuurlijk meteen weten!

 • V

  Verpakking

  ‘Verpakt onder beschermende atmosfeer’, staat er op de zak. Wat betekent dat?

  Om ervoor te zorgen dat onze chips heel bij jou terechtkomen, wordt een chipszak altijd een beetje opgeblazen. Dat voorkomt dat de chips geplet worden door andere boodschappen in je kar of mandje. De stikstof die wordt gebruikt voor het opblazen, heeft bovendien als voordeel dat de chips langer goed blijft. Stikstof in de zak vertraagt het verouderingsproces en verdringt de zuurstof waardoor die chips langer houdbaar zijn. Stikstof klinkt misschien eng, maar het is een zuiver product. Wist je dat bijna 80% van de lucht die we inademen, uit stikstof bestaat?

 • W

  Winkels

  Waar is GoPure te koop?

  GoPure is te koop in de betere biologische speciaalzaak. Wil je precies weten waar bij jou in de buurt? Stuur even een e-mailtje, en we zenden je een lijstje toe. Daarmee heb je de meest recente informatie op maat.

  Wortels

  Waarom wortels in de chips?

  Wortels zijn gezond en altijd lekker: je kunt ze rauw eten of gestoomd bij vis, maar ook gefrituurd leveren ze een ongekende meerwaarde aan onze groentechips. Het antwoord op de vraag ‘waarom wortels?’ heeft dus een simpel antwoord: gewoon lekker!

 • X

  XL

  Waarom zit de ene chips in een kleine zak en de ander in een XL formaat?

  Leuke vraag. Eigenlijk wordt het antwoord bepaald door de vraag naar bepaalde chips. Van bijvoorbeeld naturel of paprikachips wordt per keer vaak wat meer gegeten dan van de meer uitgesproken oreganochips of onze verfijnde handcooked chips. Daar probeer je als producent rekening mee te houden.

 • Y

  Yellow Chips

  Op de verpakking staat dat GoPure wordt gemaakt door Yellow Chips. Wie is Yellow Chips?

  Yellow Chips is een jong bedrijf dat binnen de voedingsbranche een eigen koers vaart: het levert biologische chips, hecht aan vergaande samenwerking in de keten en stelt de klant en consument centraal. Wie meer wil weten: het hele verhaal lees je hier.

 • Z

  Zeezout

  GoPure gebruikt zeezout in z’n chips. Waarom? En waar komt het vandaan?

  Vanwege z’n samenstelling heeft zeezout een rijkere smaak dan keukenzout. Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram. De manier waarop zeezout wordt gewonnen, is al eeuwen oud. De Romeinen bouwden lage muurtjes langs de zee, waarachter grote kuilen werden aangelegd. Door verdamping ontstond een zoutneerslag die werd verzameld en schoongemaakt.